Zakręcarki Zalkin – solidne maszyny przeznaczone do masowej produkcji

wynajem telebimów telebimy telebimy do wynajęcia
Telebimy na koncerty, eventy i konferencje
Kwiecień 22, 2017
dj na wesele bydgoszcz dj na uroczystości dobry dj
Doświadczony wodzirej na wesele bezalkoholowe
Kwiecień 26, 2017

Zakręcarki Zalkin – solidne maszyny przeznaczone do masowej produkcji

zakręcarki maszyny pakujące linie pakujące

zakręcarki maszyny pakujące linie pakujące

Zakręcarki dla branży spożywczej

W sektorze konsumpcyjnym wyjątkowo ważne jest szczelne zakręcanie towarów. Przede wszystkim – produkt zwyczajnie nie ulatuje z butelki lub słoika, np. podczas rozładunku. Po drugie – o wiele dłużej utrwala atrakcyjny smak i zapach, co dla Interesantów jest tak naprawdę najważniejsze, gdy „penetrują” szafki z morzem wyrobów (nieraz kilkunastu innych marek). I po trzecie – mamy szansę go niewątpliwie odmierzać w ten sposób, żeby nie było go ani zbyt wiele ani zbyt mało. Ogólnie rzecz ujmując zakręcarki, bowiem takim wyrażeniem tytułuje się urządzenia zakręcające, na przykład słoje oraz butelki, muszą realizować bardzo dużo rozlicznych kryteriów, by były zatwierdzone na potrzeby masowego generowania produktów. W ostatnim czasie jeszcze bardziej wyeksponowano pakowanie towarów szczególnie wrażliwych, przykładowo świeżego mleka i wykreowano maszyny Ultra Clean oraz aseptyczne. Ich przeznaczeniem jest szczelne zamykanie opakowań z jednodniowymi sokami, wyrobami nabiałowymi i wodą mineralną.

Jeśli kierujemy swoją uwagę na maszyny zakręcające towary w różnych opakowaniach, to trzeba wyodrębnić:

Zakręcarkę butelek – w niniejszym przypadku możemy wybrać zakręcarkę rotacyjną, liniową, z samodzielną głowicą bądź wieżę zamykającą. Tego typu zakręcarki sprawdzają się nie tylko w przemyśle konsumpcyjnym, ale także sektorze chemicznym, alkoholowym i farmaceutycznym.

Zakręcarkę słoików – tutaj głowica zakrętarki jest doskonale zaadaptowana do klasycznych przykrywek słojów. Najpierw zakręcarka redukuje naddatek powietrza, natomiast potem zamyka je zgodnie z koncepcją twist-off.

Zakręcarkę do okrągłych konserw – zdają egzamin przy zakręcaniu opływowych puszek, jakie zostały stworzone, przykładowo z aluminium.

Kiedy zamierzamy dopasować odpowiednią głowicę, wtedy powinniśmy mieć na względzie w szczególności budulec, z jakiego skonstruowane jest opakowanie. Dzięki temu produkt zostanie w dobrej porcji umieszczony w plastikowej butelce bądź puszce. Zamykarki automatyczne mają wyjątkowo odporną konstrukcję, jaka daje pracownikom bezpieczeństwo. Incydentalnie ulegają awariom, jeżeli są odpowiednio wykorzystywane i czyszczone. Zakrętarki to maszyny, których forma stale się zmienia, bowiem systematycznie generowane są bardziej nowatorskie opakowania o kształtach innych niż poprzednie.

Podział zakręcarek ze względu na wariant

Krótko mówiąc zakręcarki mamy szansę poklasyfikować na jednogłowicowe, wielogłowicowe, zamykarki linearne oraz maszyny przystosowane do pojemników o minimalnych i średnich kubaturach. Zakręcarki z jedną głowicą można tymczasem rozbić na mechaniczne (same nakładają wieczko) oraz w połowie zmechanizowane (pokrywkę należy zaaplikować manualnie). Zakrętarki wielogłowicowe, przykładowo kręcące się wokół centralnej osi, zawierają od 3 do 24 głowic i mogą pracować na liniach fabrycznych o bardzo dużej skuteczności, z opakowaniami bardzo wrażliwymi i w takiej sytuacji, gdy w butelce lub słoiku towar dotyka górnych brzegów opakowania. Ostatni typ jest przeznaczony bardziej dla przemysłu lekowego oraz chemicznego (do zakręcania nierzadko wyjątkowo małych ilości artykułu). W przypadku maszyn linearnych zamykanie następuje stopniowo – kilka albo kilkanaście głowic za jednym razem zamyka pojemniki z towarem. Kapslownice znakomicie sprawdzą się do zamykania wody niegazowanej w szklanych butelkach i spirytusu. Rzeczywiście zamykarki są niezmiernie istotnym elementem na linii produkcyjnej, pomimo że zwyczajnie potrzebują w sumie jakiegokolwiek nadzoru. Dzięki zamykarkom dobrej klasy mocno powiększa się skuteczność masowego wytwarzania towarów. Zamykarki mamy opcję stworzyć „od podstaw” (biorąc pod uwagę, m. in. towar do jakiego ma być dopasowana i liczebność zakręcanych pojemników w ciągu godziny).

Inne maszyny eksploatowane w przebiegu masowej produkcji

Do kolejnych urządzeń, dzięki którym konstruowane są kompletne linie przemysłowe, możemy zaliczyć: etykieciarki, maszyny nalewające produkt, dozownice oraz napełniarki, maszyny monitorujące jakość, maszyny do załadunku i rozładunku, orientatory i kartoniarki. Wszystkie wymienione maszyny można uzbroić w dodatkowe możliwości, m. in. w aplikatory krawatek. Orientacyjny przebieg produkcji rysuje się nam dokładnie w taki sposób: puste pojemniki docierają na linię fabryczną, są przeliczane i stawiane pod odpowiednim kątem. Maszyny nalewające uzupełniają przymocowane opakowania artykułem, zaś zakręcarki okrywają szyjki odpowiednimi przykrywkami. W następnej kolejności przygotowane produkty trafiają, m. in. do paletyzatorów. W każdej dziedzinie proces masowego wytwarzania towarów będzie rysował się nieco inaczej, bo jest on zależny od wariantu produktu. Dlatego na potrzeby kosmetyków są stworzone inne modele urządzeń, natomiast do uzyskiwania nalewek alkoholowych i kolejnych napojów monopolowych – inne.

Jeżeli zaintrygował Cię ów temat, wejdź w odsyłacz z boku – Zakręcarka butelek – a zapewne odkryjesz to, czego dziś szukasz.

Komentarze są wyłączone.