Piwo z minibrowaru – maszyny rozlewnicze

kostka brukowa toruń - układanie i cennik
Nawierzchnia na podjazd – kostka czy beton
29 sierpnia, 2020
sklepy internetowe toruń -tworzenie sklepów woo commerce
Sklep internetowy od bloga do sklepu
30 sierpnia, 2020
Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo jest jednym z najbardziej znanych i cenionych wśród alkoholi. Jest kojarzone z przyjemnie spędzonymi chwilami, specyficznym smakiem oraz stosunkowo dogodną dla nas ceną. Współcześnie na rynku znajdziemy tysiące odmiennych jego rodzai, co sprawia, że bardzo często ciężko jest wybrać, które będzie dla nas odpowiednie. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, bezlik wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się w każdej branży. Ażeby więc odnaleźć najlepszą opcję należałoby wiedzieć coś na temat piwa, jego sposobie warzenia, rodzajach, cenie, jakości oraz istotności miejsca produkcji. Najbardziej popularne są oczywiśćie piwa koncernowe, czyli produkcja na szeroką skale; przeważnie są to trunki o niskiej randze oraz wartości, gdyż produkcja oraz transport są o wiele tańsze niż w wypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym lepszym, finezyjniej wykonywanym. Czym więc jest piwo kraftowe? Termin ten pochodzi od angielskiego wyrażenia „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak sama nazwa mówi jest to rodzaj piwa robionego z pasją oraz ogromną ilością poświęconego czasu. Producentami tego rodzaju piwa są pasjonaci rzemieślnictwa piwnego, dla których jakość i solidność przygotowania jest kluczowa. Dlaczego? Dlatego, że są to minibrowary, prywatne browary, dystrybuowane na wąską skalę, są bardziej oryginalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest zarazem jego producentem i osobą, która samodzielnie zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że ciężko jest zdefiniować piwo kraftowe jako że nie ma szczegółowych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z ważniejszych elementów odróżniania jest miejsce oraz metoda warzenia. Aby dane piwo mogło być zaliczone do piw kraftowych musi być ono produkowane na własną rękę, w warunkach domowych, co wiąże się z staraniem o jakość, a nie ilość. Osoba zajmująca się produkcją piwa kraftowego powinien być znany z imienia i nazwiska, a nie tworzyć pod zarządem większego koncernu, ma być to sztuka, tworzona według własnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie może on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów w ciągu roku. Dobre piwo kraftowe kosztuje dużo więcej od piwa koncernowego, w sklepie nie znajdziemy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są często tworzone z rzadszych i droższych składników. Smakosze są w stanie wydać nawet ok 20 złotych za mniejsze szukając czegoś odmiennego smakiem od piwa koncernowego. Przy zakupie powinno się jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego terminu piwa kraftowego wyłącznie, aby zachęcić do kupna.

W jaki sposób warzyć takie piwo? Wielbiciele sztuki piwnej są świadomi tego, że jest do tego potrzebny odpowiedni sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz wiele czasu i cierpliwości. Sama czynność warzenia zajmuje dość długo, około pół dnia, natomiast fermentowanie, aż od 4 do 6 tygodni. Jest kilka etapów produkcji. Na początku, zacieranie, czyli doprowadzanie do odpowiedniej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji czyli oddzielenie resztek ziarna od roztworu. Dalej, warzenie, ochładzanie i dodawanie drożdży. Na sam koniec oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy zaczynamy dystrybuować większe ilości trunku, lub zacząć prywatny minibrowar niezbędne są maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się dość skomplikowany i jest to fakt, jednak należy mieć na uwadze, że wystarczy chęć i zaangażowanie. Dla wielbicieli sztuki piwnej jest to tylko przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak dobrej jakości.Otwarcie swojego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i wyboru odpowiedniej lokalizacji oraz załatwienia koncesji. Dziś dział minibrowarów szybko się rozwija i prawdopodobnie w najbliższej przyszłości będziemy mieli okazje obserwować jego dalszy rozkwit i piwną rewolucje. Produkowanie tego napoju na własną rękę cały czas opłaca się; Koszt wytworzenia jednego piwa pozostaje w okolicach 2 złotych, w takim razie widzimy, że kosztuje ono mniej niż nabycie piwa w sklepie.

Piwo kraftowe, tak jak każde inne ma wiele gatunków zależnie od takich czynników jak kategoria, struktura, zawartość alkoholu, rodzaj fermentacji, stężenie goryczki, barwa. Wyróżniamy piwa górnej fermentacji, trunek jest mocniejszy i bogatszy w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest mniej wyraziste. Piwo jasne lub ciemne, tutaj różnica leży w metodzie warzenia i składnikach. Mówi się także o piwach specjalnych, których nie sposób zaliczyć do jednego typu, ponieważ cechują się one wariacjami w zakresie warzenia, dobierania różnych surowców. Na charakter trunku duży wpływa ma, powyżej wspomniany słód, czyli podstawowy składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz przebieg jego produkcji, jak również sama piana, która jest wyznacznikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z lepszych na świecie, jednakże nadal mało popularne, jako, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niż w promowanie swojego towaru, zwykle jedyną wykorzystywaną promocją jest marketing szeptany. Konsumenci coraz częściej wolą kupić mniej, ale lepszej jakości alkoholu za większą cenę, niż wydawać pieniądze na tańsze piwa niskiej jakości.

Maszyny do piwa

 

Komentarze są wyłączone.